09-05-11

NOFD responding...!

post-1469-1220114107.jpg

 

 

 

 

http://youtu.be/iwuvjl1TJlk

http://youtu.be/ansoJFX8vgc

http://youtu.be/JU89HvoTmf8

http://youtu.be/J1UbWLbSLwY

 

 

06:20 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

07-05-11

New Orleans

Binnen een kleine twee weken zitten we al in New Orleans, hoog tijd dus om eens even een klein woordje mee te geven over de stad zelf. Het is er vandaag trouwens groot feest want de stad bestaat vandaag 293 jaar!

 

New Orleans is wereldberoemd om zijn unieke joie de vivre, om zijn jazz, cajun-keuken en het onbegrijpelijke Mardi-Grascarnaval. Maar het is ook een gehavende stad, die in 2005 op zijn knieën werd gedwongen. Langzaam maar zeker krabbelt de stad echter weer overeind. “You can’t kill the spirit of New Orleans” zoals de inwoners zelf zeggen.

 

 

ljx080902landrieu.jpg

 

NOLA is gekend voor de typische Frans-Creoolse architectuur, maar ook voor het eten en de muziek. New Orleans is gekend als “birthplace of jazz”. Het kon ook de bekendheid verwerven door tal van festiviteiten zoals de Mardi Gras.

 

 

 

new_orleans-75855911.jpg

LArmstrong.jpg

 

 

De stad New Orleans werd genaamd naar Philippe d’ Orléans, Hertog van Orléans en Regent van Frankrijk.

New Orleans werd in 1718 gesticht door de French Mississippi Company, onder leiding van Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville. De Franse kolonie werd in 1763 aan Spanje geschonken.

Tijdens de Amerikaanse Revolutie was NOLA de meest belangrijke haven van het land, ondermeer voor de smokkel van oorlogstuigen voor de rebellen.

New Orleans bleef onder Spaans bewind tot 1801, wanneer het terug in handen van de Fransen kwam. Napoleon verkocht het gebied dan weer met de Louisiana Purchase in 1803 aan de VS. Nadien groeide de stad al snel met tal van Amerikaanse, Creoolse, Franse, Ierse, Duitse en Afrikaanse invloeden.

De haven van The Big Easy was een belangrijke troef in het Zuiden. Tal van Afrikaanse slaven kwamen binnen, en het katoen ging er buiten. New Orleans had vroeger ook de grootste slavenmarkt, maar liefst 2/3 van de Amerikaanse slaven kwam door NOLA binnen.

In tegenstelling tot andere steden in het Diepe Zuiden, bleef New Orleans gespaard van grote gevechten en vernieling. Dit kwam omdat NOLA al vrij snel in de Burgeroorlog in haden kwam van de Union.

 

 

Jackson_Square.jpg

new-orleans-map.jpg

 

 

In de loop van de 20se eeuw bleef New Orleans maar groeien en was het zelfs de belangrijkste haven van de VS, maar andere steden bleven zich ook verder ontwikkelen en NOLA bleef dan niet meer zo belangrijk voor de Amerikaanse importindustrie.

New Orleans kende ook zijn aandeel in de vele gebeurtenissen aangaande de burgerrechten.

In 2005 ging het serieus mis voor de bekende stad. Eind augustus kwam de orkaan Katrina van over de Golf van Mexico binnen. Het pompsysteem faalde, de regering deed niets of kwam veel te laat in actie en de stad liep voor meer dan 80% onder. Ook andere gebieden en steden in het Zuiden kregen het zwaar te verduren maar New Orleans zeker want de stad ligt zo’n dikke meter onder de zeespiegel. De staat Louisiana telde zo’n 1500 doden en nog meer vermisten. In New Orleans stond het dodental alleen al boven de 700.

Vele bewoners verlieten de stad en keerden nooit meer terug. Hele wijken lagen er bij zoals in spookfilms.

 

new-orleans_050831-n-8154g-115.jpg

 

 

Nu zijn we zo’n 6 jaar verder, en desondanks het vele geld en het vele werk dat in de heropbouw gepompt werd, ziet men toch nog steeds de sporen van de verwoestende orkaan.

Begin dit jaar werden de Golfstaten, waaronder Louisiana, dan weer geteisterd door een ramp. In april 2010 vond er een explosie plaats op de Deepwater Horizon, een boorplatform in de Golf van Mexico. De brand die daarop volgde bleef dagenlang branden vooraleer het platform zonk. Daardoor stroomde de olie met volle geweld uit de bron in zee. Het duurde verschillende maanden eer het lek kon gedicht worden maar ondertussen werd de Golf van Mexico en de staten Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida geteisterd door de ergste olieramp die de VS gekend heeft.

De olieramp bracht grote schade toe aan het toerisme en de visserij, twee groepen die nog maar net terug goed op de been waren na Katrina.

 

 

a-view-of-the-gulf-of-mexico-s-2.jpg

06:28 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-05-11

NOFD...On the Air!

Om jullie "brandweerengels" al een beetje bij te schroeven, geven we jullie hier graag de link mee voor de New Orleans Fire Department scanner.

Hierop kan je alle oproepen en radiogesprekken horen en kan je de interventies meevolgen.

Gewoon op de link klikken en nadien op het luidsprekertje.

 

http://www.radioreference.com/apps/audio/?feedId=549

 

 

 

 

911.jpg

 

 

The link to the New Orleans Fire Department scanner, to pump up our English fire language!

 

 

 

 

 

16:14 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Miami en Key West

Tijdens de laatste dagen van onze reis, we zijn dan al een weekje ver in juni, verblijven we in Miami en Key West. Veruit de twee meest speciale plekken in Florida.

In Miami laten we zeker Little Havana niet links liggen, maar ook de Venetion Pool, Key Biscayne, Coral Gables, Miami Beach en Southbeach zullen voor ons geen geheimen meer zijn.

Natuurlijk, als we nog even de tijd vinden en anders zullen we wel tijd maken, zullen we ook een frisse duik kunnen maken in de Atlantische oceaan. 

 

 

miami.jpg

Venetian_Pool.jpg

Coral_Gables_Biltmore_Hotel.jpg

MiamiBeach.jpg

20071214060426_miami_south_beach_lifeguard.jpg

South_Beach_Neon_Nightlife.jpg

south-beach-diet.jpg

 

 

Na Miami rijden we verder door neer het zuiden, het uiterste zuiden. We rijden over ellenlange bruggen, die tientallen eilandjes, op de grens van de Atlantische oceaan en de Golf van Mexico, met elkaar verbinden, tot in Key West. Hier brengen we onze voorlaatste en laatste dag door. Enkele must-do activiteiten: bezoek Fort Zachery Taylor, bezoek huis Ernest Hemingway, bezoek Little White House, kuieren en barverkenning op Duval Street, de culinaire wereld van Key West ontdekken, mensen kijken op Mallory Square, een duikje maken met dolfijnen, een duikje maken zonder dolfijnen, een jetski tour rond het eiland,... 

 

 

 

Florida-Keys-Key-West.jpg

10312407-key-west-florida.jpg

 

 

We'll end this tour in Miami and Key West. The last three days will be spend in Miami first, where we gonna do plenty of cool stuff. Little Havana, the Venetian Pool, Coral Gables, Key Biscayne, Miami Beach, Southbeach, Art Deco district, the star islands,....nothing will last as a secret for us. And of course, we're also gonna take some time out for a few hours at the beach...

For the last two days we'll head down South, towards Key West. The Southermost point of the US, at only 90 Miles away from Cuba. It's gonna be a nice ride over all those bridges and islands towards the Conch Republic. We don't know what to do yet but we've plenty of options; Fort Zachary Taylor, Hemingway's house, the Little White House, Duval Street, Mallory Square, jetski,...

 

 

16:07 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-05-11

SeaWorld en Everglades

De volgende activiteiten die ik hier graag meegeef zijn de bezoeken aan SeaWorld en de Everglades.

SeaWorld is een maritiem/waterdierenpretpark en heeft drie vestigingen in de VS, zijnde San Diego, Austin en Orlando. Er zijn tal van attracties, rides, shows, tentoonstellingen. Kortom, meer dan de moeite om hier een volle dag door te brengen.

De in het oog springende activiteiten; Manta, Kraken, Believe, de dolfijnenshow,...

 

 

seaworld.jpg

SeaWorld-San-Diego.gif

orlando-fl_sea-world.jpg

SeaWorld-Orlando2 (750 x 485).jpg

USA 300710 004 (1088 x 816) (816 x 612).jpg

USA 300710 005 (1088 x 816) (816 x 612).jpg

USA 300710 007 (1088 x 816) (816 x 612).jpg

 

 

 

We gaan ook die andere bekende dieren gaan opzoeken, waarschijnlijk de meest bekende inwoners van Florida: de alligators.

We zullen een tijdje doorbrengen in het Everglades National Park, een zeer groot natuurdomein in het Zuidwesten van de staat. We zullen er een bezoekje brengen aan een echte alligator farm en nadien trekken we met een grote airboat doorheen het lange hemgras, op zoek naar de alligators.

 

 

20061229_alli.jpg

gatorpark01-769411 (874 x 583).jpg

 

 

We'll also visit SeaWorld Orlando, the famous maritime park where we can admire lots of different animals like alligators, dolphins, sea lions, walrusses, pinguins, orca's,... You name it, they have it!

It's gonna be a full day at SeaWorld!

When we're in the Miami area, we'll drive into Everglades National Park as well. We've a boattour schedulled to go and look for gators. If we don't find them, we'll sure gonna find them on an alligator farm.

 

 

10:11 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-05-11

Kennedy Space Center visit

 

Het Kennedy Space Center...desondanks het feit dat je hier enkele shows en rides hebt is dit niet echt een pretpark maar een wetenschappelijk park. Het is de plek van waaruit NASA haar raketten de ruimte inschiet, en 't is ook de lanceringsplek van die bekende Space Shuttles.

Het Space Shuttle program zou normaal in 2010 tot een einde komen maar de lanceringen van het najaar werden enkele malen uitgesteld en daardoor vliegen de shuttles tot op vandaag nog steeds. Eén ruimteveer, Discovery, kwam op 9 maart 2011 terug van zijn laatste missie en geniet dus nu van een welverdiend pensioen.

Op 29 april stond er opnieuw een ruimteveer klaar voor lancering maar omwille technische problemen werd de lanceringsdatum verschoven naar 2 mei. Ondertussen werd ook die datum gescrubbed en nu is zeker dat er geen lancering zal plaatsvinden voor 10 mei.

Met een beetje geluk wordt er nog wat gescrubbed en zien we de laatste Endeavour-lancering wanneer wij in de buurt zijn... 

 

 

 

kennedy-nasa-emblem.jpg

kennedy_space_center.jpg

 

 

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?collection_id=14554&media_id=84479951 

The Kennedy Space Center...not really a theme park but then again, a very interesting, learnfull park, walking you through the world of space industry. It's from this site, at Cape Canaveral - Florida, that NASA shoots their rockets into outher space, as well as the famous space shuttles. 

The Space Shuttle Porgram was normally coming to an end in 2010 but some launches were scrubbed and that's why the shuttles still soars thru space. 

One orbiter, Discovery, landed for the very last time on March 9th, wrapping up another succesfull mission. Discovery is now ready to retire. 

Another shuttle that soon will be ready to retire is Endeavour. The space shuttle is now sitting at launch pad 39A, ready for mission STS-134. It was set for launch on April 29th but due to technical issues launch date was re-schedulled for May 2nd. That launch attempt was scrubbed as well and now it is clear that there will be no launch earlier then May 10. 

Maybe, if NASA will scrub a little bit more and if we're lucky, Endeavour will be launched when we're around. 

 

 

17:49 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-05-11

Ferrara Fire Apparatus

Tijdens de stage zullen we ook een vrij uniek bezoek kunnen brengen aan een echte Amerikaanse constructeur van brandweervoertuigen. Bij aankomst zullen jullie het wel snel merken dat zo'n constructeur, én de wagens, totaal anders zijn als de wagens hier bij ons in België.

Ferrara Fire Apparatus heeft het hoofdkwartier in Holden, Louisiana.

Sinds het ontstaan werden reeds meer dan 4000 nieuwe voertuigen gebouwd, naast de vele duizenden renovaties. Je kan de autopompen, autoladders, materiaalwagens, commandowagens, bosbrandweerwagens, trailers,....terugvinden in ondermeer grote korpsen zoals New York en Houston, maar ook elders in de wereld zoals bijvoorbeeld in China.

 

 

Ferrara%20Fire%20Logo.gif

 

 

Ferrara Fire Apparatus leads the industry in the custom design and manufacture of emergency response vehicles. Ferrara is known for its heavy duty construction materials and design process that gives the customer input into how the truck will be built.  

Ferrara has delivered more than 4,000 new fire apparatus to agencies in the United States and around the world.

 

07:12 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-05-11

National Naval Aviation Museum

Ik heb het reeds gezegd, soms gaan we enkele werkgerelateerde bezoekjes brengen, maar niet als de stage voorbij is. De stage loopt af op de ochtend van dinsdag 31 mei.

Die dag maken we de transfert tussen New Orleans en Marianna, Florida. Op de middag zullen we een tijdje vertoeven in Mobile, Alabama en in de namiddag rijden we verder naar Pensacola, FL.

Pensacola...'t zegt misschien wel iets, de meesten zullen dan denken aan de Amerikaanse militaire luchtmachtserie. Wel, ons bezoek aan Pensacola zal niet veel verschillen want we plannen een bezoekje aan het National Naval Aviation Museum.

Het museum is gelegen nabij het NAS Pensacola, waar de Blue Angles hun thuisbasis hebben. De deuren gingen open in 1962 en het heeft een oppervlakte van zo'n goeie 180.000 m².

Naast tal van tentoonstellingen, rides, films,....staan er meer dan 150 luchtvaarttoestellen van de US Navy, het US Marine Corps en de US Coast Guard. Het gaat 'em over vliegtuigen, helikopters en dergelijke meer.

Er staan zelfs enkele speciale toestellen zoals A4 - Skyhawks, een NC-4, een toestel waarop ex-President Bush nog trainde en de S-3 Viking waarmee ex-President Bush nog naar de USS Abraham Lincoln werd gevlogen.

 

 

naval_aviation_museum (640 x 480).jpg

Blue-Angel-Jets-at-National-Naval-Aviation-Museum-in-Pensacola-PW3 (752 x 500).jpg

DSC_1459 (800 x 531).jpg

 

 

Our training program with the New Orleans Fire Department will end in the morning of May 31st. We'll leave New Orleans for a short visit and lunch-stop in Mobile, AL to travel further to Pensacola, FL in the afternoon.

In Pensacola we will visit the National Naval Aviation Museum.

The National Museum of Naval Aviation is a military and aerospace museum located at Naval Air Station Pensacola, Florida. The museum opened in 1962.

As its name suggests, the museum is devoted to the history of naval aviation, including that of the U. S. Navy, the U. S. Marine Corps, and the U. S. Coast Guard. More than 150 aircraft and spacecraft are on display, including four former Blue Angel A-4 Skyhawks (the Blue Angels are based at NAS Pensacola), the Curtis NC-4 (the first aircraft to cross the Atlantic), U. S. Coast Guard helicopters, biplanes, a K-47 Airship control gondola and tail fin, an aircraft that President George H. W. Bush trained in, and the S-3 Viking used to transport President George W. Bush to the USS Abraham Lincoln in 2003.

These historic and one-of-a-kind aircraft are displayed both inside the Museum's 300,000 square feet (30,000 m2) of exhibit space and outside on the Museum's 37-acre (150,000 m2) grounds.

 

05:46 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-04-11

Louisiana

Het is misschien eens de moment om de "gaststaat" voor te stellen... En dan nog wel vandaag, op de verjaardag want 199 jaar geleden trad Louisiana als 18de staat toe tot de Union.

 

Louisiana ligt in het Zuidoosten van de Verenigde Staten, omringd door de staten Arkansas, Mississippi, Texas en de Golf van Mexico. Het is ongeveer 135.382 km² groot met een bevolkingsaantal van om en bij de 4.500.000 inwoners.

 

 

louisiana.jpg

 

 

De staat werd officiëel opgericht op 30 april 1812 maar de geschiedenis gaat veel verder.

In 1528 zien we de eerste Europeanen, Spanjaarden, die hier op verkenning komen maar voordien waren de Indianen, voornamelijk dan de Choctaw, hier heer en meester. Spanje had niet veel interesse waardoor de Fransen nadien langskwamen en het gebied Louisiana claimden. Dit gebied was veel groter dan de huidige staat. Het ging van Mobile Bay, in het huidige Alabama, naar het Noorden tot aan de grens van Canada. Eigenlijk nog tot een stukje in Canada zelfs...

Frankrijk zette zijn eerste nederzettingen en Louisiana bleef onder Frans bewind tot in 1803, toen het gebied verkocht werd aan de Amerikanen. Door het feit dat half Europa hier zat, volgden er uiteraard ook tal van Franse, Spaanse en Afrikaanse invloeden. Die Afrikaanse invloeden waren dan weeral te danken aan de slavernij, welke ondertussen ook al een grote buisness was geworden. Louisiana, met New Orleans als belangrijkste haven en stad, kende de grootste slavenmarkt van de VS.

In 1803 verkocht Napoleon Bonaparte Louisiana aan de Amerikanen in de Louisiana Purchase, voor maar liefst 3 cent per are.

Door het feit dat Louisiana eerder tot in Canada liep, kwamen er veel inwoners van Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island naar het Diepe Zuiden. Die huidige provincies waren vroeger de Franse kolonie Acadia. Ze onvluchtten hun streek tijdens de Indiaans-Franse oorlog. Door die volksverhuizing, kwam ook de Franse taal gedeeltelijk mee. Deze mensen noemden men de Cajun people.

Mensen van andere nationaliteit die geboren werden in de kolonie Louisiana kregen dan weer de naam Creole mee.

De staatsvogel is de bruine pelikaan, vandaar ook de bijnaam The Pelican State. Zowel op de staatszegel als op de staatsvlag vinden we de pelikaan terug.

 

 

 

louisiana-state-flag_full.gif

state_seal.jpg

 

 

Heden ten dage heeft Louisiana het tamelijk moeilijk. In 2005 kreeg het rake klappen met de doortocht van de orkaan Katrina. Deze zette de helft van de staat onder water, richtte een ware ravage aan, maakte zo’n 1500 doden en nog meer vermisten. Vijf jaar later ziet men nog steeds sporen van Katrina maar begon alles weer op zijn pootjes te vallen.

Begin 2010 vond er echter een nieuwe ramp plaats met het boorplatform de Deepwater Horizon.

De belangrijkste exportproducten voor Louisiana zijn ondermeer suikerriet, sojabonen, zoete aardappelen, citrusvruchten, maïs en katoen. De hoofdbron van inkomsten zijn dan weer de bekende garnalen en oesters maar de visserij ligt hier zowat op haar gat sinds de olieramp van 2010. De enorme voorraden aardolie en aardgas zijn ook een economisch voordeel voor The Pelican State maar komt ook weer tot grote discussie ten gevolge van de olieramp.

In 2008 nam de Republikein Bobby Jindal de functie van Gouverneur op. Hij zetelt in Baton Rouge.

 

baton_rouge-capitol.jpg

bobby-jindal-1008-def-17470027.jpg

09:16 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-11

De Amerikaans - Belgische brandweerposten

In minder dan een maand zitten we reeds in New Orleans. 10 Belgische Fire Observers zullen er een hele week met de mannen en vrouwen van New Orleans Fire Department leven, oefenen en werken.

We krijgen de vijf drukste eenheden ter onzer beschikking, en die staan allen in 5 verschillende brandweerposten. Ik heb ze even voor u op een kaartje gezet. Naast de 5 brandweerposten heb ik er ook alvast het brandweermuseum, het hoofdkwartier en de brandweerschool op weergegeven.

Rescue Squad - 1441 Saint Peter Street

Flying Squad - 801 Girod Street

Engine 1 - 2920 Magazine Street

Squrt 16 - 2000 Martin Luther King Junior Boulevard

Squrt 27 - 2118 Elysian Fields Avenue

 

De eigenlijke kazernetoewijzingen zullen binnenkort meegedeeld worden.

 

 

carl2.jpg

 

 

In less then a month, 10 Belgian Fire Observers will start their training/ride along program with NOFD. For a whole week long, they'll live, train and work with the brave men and women of the New Orleans Fire Department.

They got us the 5 busiest units, scattered throughout 5 different firehouses in the city.

I've point them out on a map for y'all, as well as the NOFD HQ, the NOFD Fire Museum and the NOFD Fire Training Academy.

Rescue Squad - 1441 Saint Peter Street

Flying Squad - 801 Girod Street

Engine 1 - 2920 Magazine Street

Squrt 16 - 2000 Martin Luther King Junior Boulevard

Squrt 27 - 2118 Elysian Fields Avenue

 

15:09 Gepost door Carl Verstrepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |